Kartläggningssamtal flerspråkiga barn i förskolan

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Denna kartläggning är utarbetad med tanke på att välkomna flerspråkiga barn i förskolan. Förskolläraren har det övergripande ansvaret för att kartläggningen genomförs och att det som framkommer i kartläggningen används som utgångspunkt vid utformningen av utbildningen och undervisningen i förskolan.

Kartläggningen handlar om att få en uppfattning om barnets språkande, erfarenheter och intressen när barnet börjar förskolan så att den fortsatta undervisningen utgår därifrån. I kartläggningen tas inte sociala förhållanden upp eller andra känsliga saker utan det handlar om förskolans utbildningsområden och läroplanens områden i fokus.

Kartläggningen är inriktad mot de flerspråkiga barnen och deras vårdnadshavare för att vi i förskolan på bästa sätt ska kunna möta barnet och familjen där de befinner sig. En del av de flerspråkiga barnen kommer inte till förskolan med tidigare erfarenheter av enbart positivt slag utan kan ha upplevt många svårigheter och förluster.  Central elevhälsa och förskolans övergripande specialpedagog har särskilt utbildat sig i traumamedveten omsorg och kan på ett bra sätt stödja förskolan i att lära mer om detta. Man kan också läsa mer i boken ”Den inkluderande förskolan” kapitel 9 om barn på flykt.

Följande underlag kan hjälpa förskolan i samband med kartläggningssamtalet, men tänk på:

  • Använd varje punkt utifrån vad som är relevant till barnets ålder.
  • Skapa ett gott samtalsklimat via frågeställningarna genom att visa ett genuint intresse för barnets kunskaper och erfarenheter.
  • Mot slutet av samtalet sammanfattas kartläggningen så att föräldrarna vet vad som dokumenterats.

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa